Benvinguda del President

EVOLUCIÓ I REVOLUCIÓ DIGITALS

Facin la prova. Quan agafin el metro, estiguin a una sala d’espera o vagin pel carrer calculin les persones que consulten el seu mòbil i les que no. No cal dir quines són majoria.

Pagar apropant la targeta de crèdit o el mòbil al datàfon, així com conèixer i relacionar-se amb altres persones a través de les xarxes socials i aplicacions especialitzades és el pa de cada dia.

La societat està viva, evoluciona i es digitalitza. Però, quins són els efectes d’aquesta transformació digital? Què passa amb la seguretat, la privacitat i la pròpia personalitat de l’ésser?

D’una banda, som testimonis de la Quarta Revolució Industrial i l’inici de la producció intel·ligent, tot economitzant els recursos i tenint més en compte la protecció del medi ambient. El desenvolupament i la integració de la connectivitat, la personalització i la interacció dels objectes mitjançant elements que incorporaran la robòtica també ha obert un ampli ventall d’oportunitats; suposa un avenç en infinitat de camps, sobretot en sanitat i educació, i alhora reclama un nou perfil de professional TIC.

Contrasta tot allò connectat i, en teoria segur, amb molts ciberatacs a persones, empreses o administracions. El fàcil accés a Internet dels menors, la fragilitat dels sistemes informàtics i l’especialització del hackers en la intromissió en xarxes alienes augmenta la vulnerabilitat de la societat en general, que cada vegada depèn més de la tecnologia.

Si això només és el principi, fins a on arribarem? Cal posar-ne límits? Si és així, com fer-ho?

A la Diada de les Telecomunicacions d’enguany ens centrarem en les oportunitats i impactes de la transformació digital però també en els seus efectes a curt i llarg termini.

Avaluarem el paper de l’Administració pública i l’empresa privada en la digitalització dels serveis a la ciutadania i reflexionarem en les sinèrgies establertes entre ambdós actors.

No ens oblidarem de la tecnologia en l’àmbit de l’oci així com el nou perfil de consumidor en totes les seves dimensions: turisme, moda, gaming i entertainment.

En definitiva, aprofundirem en com la revolució social es trasllada a la revolució digital, encara que l’ordre dels factors no afecta a una realitat indiscutible: l’evolució de l’ésser humà necessita elements disruptors per poder avançar i donar un pas més enllà.

Esperem que aquesta 15a edició de la Diada de les Telecomunicacions torni, una vegada més, a complir les vostres expectatives i que gaudiu al màxim d’aquesta gran festa de les telecomunicacions.

Ferran Amago
President de l’Associació GrausTIC